100215 - Projektlogg

I måndags var det dags att ta emot Fagerslättens femmor.
Jag (Emma) mötte klassen plus läraren Johan Fagergård ute vid cyklarna. De var ca 25 st (har inte räknat utvärderingarna ännu) och det var rätt trångt i klassrummet, men en positiv stämning lyste igenom.
Zandra och jag märkte ganska fort att detta var en intresserad och frågvis klass. Vi hann knappt presentera oss innan de började räcka upp händerna. Frågor som "Vad ska du läsa till?", "Hur Gamla är ni?" och "Varför gör ni detta?" dominerade i början och vi märkte att det var lätt att komma ifrån ämnet. Vi la upp ett program som såg ut ungefär såhär:

Vi började att presentera oss själva och varför vi bjudit in klassen.
Efter det la vi på en OH-bild på en atom och försökte förklara att detta är de byggstenar som allt är uppbyggt av. Vi försökte förklara kopplingen atom - molekyl - grundämne och efter det var det dags för det första experimentet. Det var ett experiment som jag inte nämnt tidigare här i loggen, för det dök upp i mitt huvud på morgonen samma måndag som femmorna skulle komma.

Vi tog och värmde vatten i en E-kolv. Vi hällde i röd karamellfärg och lade försiktigt ner E-kolven i en större bägare fylld med kallt vatten. När E-kolven släpps ner i det kalla vattnet, kommer det varma vattnet att vilja stiga och detta ser man tack vare karamellfärgen. Det bildas en liten "vulkan". Detta visar att varmt vatten är "lättare" än kallt.

Vi fortsatte på vattenspåret och gjorde "Lavalampan". Vi använde ett högt rör och bubblorna syntes riktigt bra. Jag gick runt och visade upp detta och frågade dem om de hade någon aning om varför det blev som det blev. Jag ville att de skulle tänka efter, och de hade en del bra förslag!

Kemidelen fortsatte med att vi visade det periodiska systemet och berättade att detta var lite utav kemisternas bibel. Vi gick inte in djupt på det utan sa att det kan vara bra att ha sett det.

Vi avslutade med majsstärkelse och vatten. Detta var nog höjdpunkten. En mycket populär "gegga" som beter sig konstigt. Det var roligt att se att alla tyckte den var häftig. Även läraren verkade imponerad, han hade aldrig sett en sådan vätska innan.


Vi kom fram till biologiavsnittet där vi inledde med att visa OH-bild på celler. En djur och en växtcell. Vi frågade dem vad som skiljde oss djur och växter åt egentligen. Varför blir växter gröna på sommaren till exempel?
Vi pratade lite om fotosyntesen.
Efter detta fick de titta i mikroskop. Det vi visade var celler från stjärnmossa och människoceller.
Det var häftigt att titta på tyckte många.

Vi fikade och när vi kom tillbaka hade vi inte alls mycket tid kvar, vilket gjorde att vi fick skippa nästan hela fysikdelen. Vi nämnde tyngdkraften och diskuterade den lite, men sen var tiden i princip slut! Vi avslutade med utvärdering och "Hål i handen"-experimentet.

Jag vill sammanfatta det till en bra dag, och jag har fått det bekräftat nu när jag hunnit ögna igenom utvärderingarna.

/Emma

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0